Geclassificeerde ETIM gegevens van een fabrikant direct gebruiken voor uw marketing uitingen zoals website, webshop, catalogi en datasheets is uiteraard een goed idee. Maar voor het publiceren van geoptimaliseerde productinformatie per marketingkanaal komt meer kijken. In dit artikel vertellen we u er graag meer over.
In veel branches classificeren fabrikanten hun productgegevens volgens de ETIM standaard. Groothandels en installateurs kunnen deze productgegevens gebruiken in hun verkoopproces. De uitwisseling van ETIM gegevens gebeurt via datapools zoals 2BA in Nederland en InstallData in België.
Door de beschikbaarheid van ETIM is veel productdata voorhanden die direct kan worden gebruikt in de website en papieren publicaties. Maar helaas blijken enkel ETIM gegevens in de praktijk niet voldoende. ETIM is een beschrijving van een product volgens vastgelegde, technische kenmerken. Een fabrikant of groothandel wil echter ook een eigen identiteit geven aan de producten die hij voert. Denk bijvoorbeeld aan:
Kortom, ETIM gegevens zijn zeer waardevol bij het publiceren van productgegevens, maar deze opsomming van veelal technische kenmerken zijn zeker niet voldoende om uw volledige assortiment goed te kunnen tonen op uw website of papieren catalogus.
Met de oplossingen van Guidance kunt u uw productassortiment beheren én publiceren naar internet of papier. Met Catalogger PIM (Product Informatie Management), Catalogger PRINT (automatische opmaak van papieren publicaties) en Stentor WEB (voor e-commerce sites) biedt Guidance een complete range producten voor productmanagement en marketingpublicaties.
In Catalogger PIM wordt alle productdata beheerd. De bewerking van ETIM data binnen Catalogger vindt in een apart gedeelte van het Catalogger PIM plaats. In dit gedeelte is de ETIM structuur aanwezig, met de voor die fabrikant of groothandel relevante ETIM groepen, klassen en producten en de koppeling met de handelsgegevens. De export/import van ETIM gegevens naar/ van 2BA of InstallData zit ook in deze sectie van het Catalogger PIM.
De andere sectie binnen het Catalogger PIM is de “commerciële” productsectie. In deze sectie kunnen alle producten die een bedrijf voert worden opgenomen en worden ingedeeld in de gewenste hoofdgroepen, categorieën, productgroepen, artikelgroepen etc. Ook kunnen eigen velden worden gedefinieerd om alle informatie op te slaan die benodigd is voor weergave van het assortiment op internet of in een papieren catalogus. Tevens kan de volgorde waarin de producten worden weergegeven worden vastgelegd, deze kan per publicatie verschillen.
Een product kan vele producteigenschappen hebben. De commerciële omschrijving, USP’s, meerdere afbeeldingen, video’s etc. worden in Catalogger PIM ingevoerd. Maar gegevens die al elders beschikbaar zijn, worden overgenomen. Zo komen handelsgegevens, zoals artikelnummer, prijzen, barcodes en kortingscodes, vrijwel altijd uit het ERP systeem en worden de gewenste ETIM kenmerken direct uit de ETIM sectie opgehaald. Gegevens dubbel invoeren en bijhouden is dus verleden tijd!
Berla Lighting, een van onze klanten, werkt met Catalogger PIM voor het classificeren en beheren van al haar productgegevens. Met de Catalogger PRINT software wordt hun papieren catalogus automatisch gegenereerd.
Pagina uit de catalogus van Berla Lighting met LED armatuur BC0002BB
De productgegevens die in de catalogus zijn weergegeven (zie afbeelding hierboven) worden allemaal in Catalogger PIM beheerd. Bijvoorbeeld het LED armatuur BC0002BB is in Catalogger PIM als volgt opgenomen:
Catalogger PIM invoerscherm
De eerste 10 velden zijn de “eigen Berla commerciële” velden waarin Berla de informatie bijhoudt die niet in ETIM aanwezig is, zoals omschrijving, (sfeer)afbeeldingen, etc. In de velden daaronder (de zwart omkaderde velden) worden ETIM features weergegeven. Aan de hand van het unieke kenmerk, de GTIN van het product, worden de ETIM kenmerken die Berla wil gebruiken in de catalogus uit de ETIM sectie opgehaald. In dit voorbeeld de lengte, breedte, hoogte, kleurtemperatuur en nog 14 kenmerken.
Welke ETIM features Berla wil gebruiken voor hun publicaties kunnen zij aangeven in het ETIM feature mapping scherm. Daarnaast kunnen zij ook een eigen kenmerknaam definiëren zodat die wordt afgedrukt in plaats van de ETIM kenmerknaam. Bijvoorbeeld “Bescherming” in plaats van de benaming “Beschermingsgraad” van ETIM.
Catalogger PIM ETIM feature mapping scherm
Tevens kan een ETIM veldwaarde in het Catalogger PIM automatisch worden omgezet naar een meer vriendelijk leesbare waarde. Zo wordt bij Berla de waarde in het veld wattage (6.500) omgezet naar 6,5 Watt in de catalogustabel, en de range 2700.000|2700.000 in het veld kleur wordt afgedrukt als 2700K.
Het gebruiken van ETIM gegevens heeft als voordeel dat er veel tijd kan worden bespaard en fouten worden voorkomen omdat geverifieerd productgegevens door de fabrikanten worden aangeleverd. Maar voor het weergeven van uw volledige productinformatie in webshop of papieren catalogus is alleen ETIM data onvoldoende. Door de inzet van Catalogger PIM worden de ETIM gegevens gecombineerd met ERP- en commerciële gegevens in uw eigen structuur. Op deze manier maakt u optimaal gebruik van alle beschikbare gegevens waarmee uw assortiment met zo min mogelijk moeite goed en volledig wordt gepresenteerd in uw webshop en papieren catalogus of datasheet.
Guidance laat u graag meer zien. Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op of bel voor informatie via telefoonnummer 010- 264 23 23
Guidance levert oplossingen voor productassortimenten van groothandels en producenten. Van uitgebreide webshops en geautomatiseerde papieren catalogi tot software voor ETIM classificeren. Bij Guidance vindt u alles wat u nodig heeft! Bezoek ook onze website www.guidance.nl of neem direct vrijblijvend contact op voor meer informatie of een afspraak.
Essebaan 65a
2908 LJ Capelle a/d IJssel
Nederland
+31 10 264 23 23
info@guidance.nl
+31 10 4518172
Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie over onze producten en diensten.